A kormány 2012-től kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit azon diákok számára, akik felsőoktatásban szeretnék folytatni tanulmányaikat. Ez rengeteg pluszköltséggel járna, hiszen többszörösére emelkedne az emelt szintű érettségi vizsgát tevő diákok száma, ami több vizsgabizottság, tanár és helyszín biztosítását vonná maga után. Az OÉB elnöke viszont nem ért egyet a kormány javaslatával, mert szerinte ez az intézkedés arra kényszerítené a középiskolákat, hogy kétszintű oktatásban részesítsék a tanulókat. Horn György egy egyszintű, kompetenciaalapú érettségi rendszer kidolgozását szorgalmazza, mely szerint a közoktatás feladata nem az, hogy felkészítse a diákokat a felsőfokú tanulmányokra, hanem a felsőoktatási intézményekben kellene megtörténnie a szelekciónak, mint ahogy ez a legtöbb nyugat-európai egyetemeken már bevált.

A kormánynak 2010 márciusáig kell meghatároznia azoknak a tantárgyaknak a listáját, amelyekből emelt szintű vizsgát kell majd tenniük a felvételizőknek. Ez a változás a jelenleg tízedikes diákokat érintené.

Forrás: http://www.edupress.hu/hirek/index.php

Szerző: MRO  2009.11.10. 09:32 Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás felvételi érettségi középszint emelt szint

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr441514729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása