Kiadványunk (Történelem módszertani útmutató a kétszintű érettségihez – Középszinten és emelt szinten) az érettségire készülő diákoknak szeretne segítséget nyújtani. Ne féljünk a módszertani útmutató kifejezéstől, a kiadvány elsősorban az írásbeli történelem érettségin tipikusan előforduló feladatokat gyakoroltatja. Az érettségi egyik szerves részét a rövid kérdésekből álló, tesztes feladatsor alkotja. Itt nagyon sok pontot szerezhetünk, ha a forrásokból tudunk olvasni. Forráselemző kézségünk sok-sok gyakorlással alakul ki, csakis azzal fejleszthető. De ha ezt begyakoroltuk, rá fogunk jönni, hogy valójában ez a legegyszerűbb pontszerzési lehetőség.

Ez a könyv nagyrészt ezt a típusfeladatot gyakoroltatja. Megtalálható benne képelemzés, ábraelemzés, grafikon-, adatsor- és táblázatolvasás, írott forrás értelmezése, térképolvasás feladat útmutatója is.

Minden esetben levezeti a szerző a megoldás lépéseit, lépésenként bemutatja a megoldás útját, majd komplett elemzést is készít a forrásról. Adott forrástípusról három elemzést is készít, így például térképelemzés feladatkörben először egyesével levezeti a három térkép elemzését, majd készít egy összehasonlító elemzést a három térképről is – ezt is lépésről lépésre levezetve.

Hatalmas segítség a felkészülésben, hogy részletezi, mire hány pont adható értékelésnél, így nemcsak a tanár, de a diák is tudja, mire kell fektetnie a hangsúlyt felkészüléskor. Segítséget nyújt a kiadványunk abban is, mit kell tenni, ha a diák úgy érzi, sérelem érte az érettségi folyamán, hová fordulhat jogorvoslatért, milyen lehetőségei vannak.

Könyvünk végén 3-3 közép- és emelt szintű feladatsor található, hogy a könyvben olvasott módszereket a gyakorlatban is kipróbálhassák.

-LB-

 

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2010.04.16. 07:52 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érettségi középszint emelt szint

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr221925534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása