Érdekes tudni, milyen emlékeket őriz az iskola, melyben az érettségire vagy a diplomára készülünk. Sőt, ha kiválasztottuk, melyik főiskolára jelentkezünk február 15-éig, segítheti a változásra való felkészülést egy alaposabb utánajárás. Például Mátyás király szülőháza, Kolozsvár legrégebbi emeletes háza, jelenleg a Művészeti és Design Egyetem épülete.

A ház az 1440-es években Méhfi Jakab jómódú szőlősgazda tulajdonában állt, rendszerint nála szállt meg Szilágyi Erzsébet.

1443. február 23-án született Mátyás király. 1467. szeptember 28-án minden adó alól felmentette a házat. Ez egy olyan kiváltság volt, ami rendkívül értékessé tette az épületet, és biztosította aránylag változatlan fennmaradását.

1740 körül az örökösök eladták a városnak; ezután volt átszállított foglyok átmeneti szállása és katonakórház is. 1889. szeptember 2-án Jókai Mór és Orbán Balázs részvételével leplezték le a Mátyás király szülőházára elhelyezett bronz emléktáblát; az emléktábla tervét Pákey Lajos készítette és Zala György kivitelezte. Jókai Mór verset írt az ünnepségre. 1891-ben a város az épületet az Erdélyi Kárpát-Egyesületnek adományozta. Az egyesület 1902. október 12-én néprajzi múzeumot nyitott benne.

1921. március 1-jén a városi tanács levétette Mátyás király szülőházáról a magyar nyelvű bronz emléktáblát. 1925. október 11-én újra megnyílt a Mátyás király szülőház két helyiségében az Országos Történelmi és Ereklye Múzeum kiállítása. 1940-ben az épületet Kós Károly tervei szerint restaurálták. 1945–1948 között a Mátyás király-szülőházban működött a Móricz Zsigmond Kollégium; szegény sorsú fiatalok tanulását segítette elő. 1948. július 1-jétől a város elöljárósága két évre a Bolyai Egyetemnek adta bérbe a házat.

Forrás: wikipédia

 

Szerző: Kakuk Móni  2010.01.18. 13:03 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érdekesség felvételi érettségi középiskola hagyomány középszint ponthatárok emelt szint híres emberek hagyományteremtés

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr351681755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.