Felvételi ponthatár?

www.ponthatarok2011.hu

A 2011-es felvételi ponthatárok 2011. július 22-től (péntektől) megtekinthetők!
Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2011.06.02. 16:09 Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás ponthatárok

40 irodalom és 40 nyelvtan tétel.
35 egyetemes és 35 magyar történelem tétel.
Minden, amit tudnod kell a szóbelire!
Most csak 1325 Ft/db!
Az akció május végéig tart!
Rendelj most, hogy jól sikerüljön!
www.felvesznek.hu

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2011.04.28. 13:18 Szólj hozzá!

Címkék: magyar történelem érettségi könyvajánló szóbeli

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2011.03.29. 15:42 Szólj hozzá!

Címkék: magyar történelem akció érettségi

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2011.03.02. 16:01 Szólj hozzá!

Címkék: magyar történelem akció érettségi könyvajánló

1. Történelem érettségi feladatsor-gyűjtemény – Középszinten
VAGY
Történelem érettségi feladatsor-gyűjtemény – Emelt szinten
2. Történelmi adattár érettségizőknek – Középszinten és emelt szinten
3. Történelem szóbeli érettségi témakörök – Középszinten és emelt szinten

4. Történelem módszertani útmutató a kétszintű érettségihez – Középszinten és emelt szinten

Bolti ár: 7.560 Ft (1.890 Ft/db)
Kedvezményes internetes ár: 6.400 Ft (1.600 Ft/db)

Az Ön kedvezményes csomagára: 5.000 Ft (1.250 Ft/db)

 

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2011.02.01. 13:49 Szólj hozzá!

Címkék: történelem érettségi könyvajánló középszint emelt szint könyvcsomag

Az idén összesen 93100 diák érettségizett történelemből, melyből csak 5300-an tettek emelt szintű vizsgát. Középszinten 180 perc állt a diákok rendelkezésére a 2 rész teljesítésére. Az első részben 12 rövid tesztkérdést kellett megválaszolniuk a tanulóknak mind egyetemes mind magyar történelmi vonatkozásban. A második részben 8 esszékérdésből kellett hármat részletesen kidolgozniuk a tanulóknak.

Az emelt szinten érettségizők 240 percet kaptak a két feladatrész kidolgozására. A tesztkérdések megválaszolására 90 perc állt rendelkezésükre, de atlaszt nem használhattak. A második részben 10 esszé jellegű témából 2-2 magyar és egyetemes történelmi témát kellett választaniuk a diákoknak.

Forrás: www.edupress.hu

-KÉ-

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2010.05.20. 11:29 Szólj hozzá!

Címkék: történelem érettségi középiskola középszint emelt szint

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2010.05.07. 09:44 Szólj hozzá!

Címkék: egy százalék

Idén is szerdán fogják a diákok megírni a történelem érettségit, aminek most az írásbeli része kerül előtérbe, de később szóbeli vizsgát is kell letenniük az adott tantárgyból!

A történelem írásbeli érettségi két részre bontható:

 - rövid választ igénylő feladatok

 - kifejtős kérdések (esszéírás)

Hadd ajánljam mindenki, de elsősorban a jövőre érettségizők figyelmébe – hiszen az idei tanulóknak már késő – Kiadónk közép és emelt szintre felkészítő könyveit történelemből.

Egyrészt az írásbelire, másrészt a szóbeli tételekhez, feleletekhez is rendelkezünk külön-külön kiadványokkal.

Az írásbeli része kifejtettebb, hiszen például az adattárunk a nevek, évszámok, fogalmak memorizálásában, míg az esszévázlatok 100 esszé kifejtésével az esszé megírásában segítenek. Az alábbi linken bővebb útmutatást nyújt honlapunk, ahol is rengeteg információ áll ezen kiadványainkról rendelkezésre:

Történelem érettségire felkészítő szakkönyvek

Sikeres érettségit kívánok!

Üdvözlettel:

 

Vincze Zsolt

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2010.05.04. 13:53 Szólj hozzá!

Címkék: történelem érettségi középszint emelt szint

Az OKM 2008 tavaszán egy egyedülálló uniós programot hirdetett meg „Mondd el, hogy tudjuk” néven. A program elindítását az tette szükségessé, hogy eddig nem fektettek nagy hangsúlyt a középiskolákban a XX. századi történelem oktatására. A program révén viszont a diákok olyan személyekkel készíthetnek interjúkat, akik az elmúlt évtizedek szemtanúi voltak, így hiteles forrásból szerezhetnek információt az 1945 utáni történelmi időszakról.

Erre a programra pályázat útján lehet az iskoláknak jelentkezni és a diákoknak összesen legalább 500 történelmi interjút kell készíteniük. Miután a pedagógusok elvégeznek egy 60 órás képzést, megtanítják a diákoknak az interjúkészítés módját és azt, hogy hogyan kell felvenni és vágni a hangfelvételeket és videókat. A program eredményeként egy központi adatbázis jön létre az elkészített interjúkból.

Forrás: www.edupress.hu

-KÉ-

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2010.04.29. 11:10 Szólj hozzá!

Címkék: interjú történelem pályázat érdekesség középiskola 1945

Kiadványunk (Történelem módszertani útmutató a kétszintű érettségihez – Középszinten és emelt szinten) az érettségire készülő diákoknak szeretne segítséget nyújtani. Ne féljünk a módszertani útmutató kifejezéstől, a kiadvány elsősorban az írásbeli történelem érettségin tipikusan előforduló feladatokat gyakoroltatja. Az érettségi egyik szerves részét a rövid kérdésekből álló, tesztes feladatsor alkotja. Itt nagyon sok pontot szerezhetünk, ha a forrásokból tudunk olvasni. Forráselemző kézségünk sok-sok gyakorlással alakul ki, csakis azzal fejleszthető. De ha ezt begyakoroltuk, rá fogunk jönni, hogy valójában ez a legegyszerűbb pontszerzési lehetőség.

Ez a könyv nagyrészt ezt a típusfeladatot gyakoroltatja. Megtalálható benne képelemzés, ábraelemzés, grafikon-, adatsor- és táblázatolvasás, írott forrás értelmezése, térképolvasás feladat útmutatója is.

Minden esetben levezeti a szerző a megoldás lépéseit, lépésenként bemutatja a megoldás útját, majd komplett elemzést is készít a forrásról. Adott forrástípusról három elemzést is készít, így például térképelemzés feladatkörben először egyesével levezeti a három térkép elemzését, majd készít egy összehasonlító elemzést a három térképről is – ezt is lépésről lépésre levezetve.

Hatalmas segítség a felkészülésben, hogy részletezi, mire hány pont adható értékelésnél, így nemcsak a tanár, de a diák is tudja, mire kell fektetnie a hangsúlyt felkészüléskor. Segítséget nyújt a kiadványunk abban is, mit kell tenni, ha a diák úgy érzi, sérelem érte az érettségi folyamán, hová fordulhat jogorvoslatért, milyen lehetőségei vannak.

Könyvünk végén 3-3 közép- és emelt szintű feladatsor található, hogy a könyvben olvasott módszereket a gyakorlatban is kipróbálhassák.

-LB-

 

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2010.04.16. 07:52 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érettségi középszint emelt szint

 

A mostanában vetített mozifilm alakja, Báthory Erzsébet különös színfoltja történelmünknek, és habár nem érettségi tétel, érdemes utánaolvasnunk.
Apja ecsedi Báthory György volt, aki 1570-ben halt meg, anyja somlyói Báthory Anna, anyjának testvére Báthory István fejedelem (1571–1586), aki később lengyel király lett (1575–1586). Báthory Erzsébet az ecsedi kastélyában töltötte gyermekkorát. Nádasdy Ferenc gróffal, aki nála öt évvel volt idősebb, tizenegy éves korában jegyezték el. 1575-ben lépnek frigyre, amire még II. Miksa császár is hivatalos volt, habár az út veszélyeire hivatkozva nem jött el. Nádasdy gróf feleségének a csejtei kastélyt és a körülötte lévő 12 falut adta nászajándékba, amelyek Pöstyén közelében terülnek el. 1602-től a Nádasdy család tulajdona, akkor sikerült teljesen megvásárolni. Erzsébet először Sárvárra került, ahol a Nádasdy családnak volt családi kastélya, majd ezután nemsokára a Pöstyén közelében fekvő Csejtére költöznek. Miközben Nádasdy Ferencet – akit kegyetlensége és bátorsága miatt „Fekete Bégként” is emlegettek – a török ellen vívott csatározások kötötték le, Erzsébet sokat tartózkodott egyedül, magányos és zárkózott volt. Házasságukból öt gyermek fogant, akik közül kettő fiatalon meghalt. Férje 1604-ben halt meg Sárváron. Erzsébet ezután özvegyként élt tovább.
Szerző: Kakuk Móni  2010.04.01. 20:27 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érdekesség felvételi érettségi középiskola középszint emelt szint

Készülsz az érettségire, de nem bírod tovább, csak szörfölgetsz a neten? Olvasgasd bejegyzéseinket, és garantáltan ragad rád valami!

A 18. századi abszolutizmus kora a Rákóczi-szabadságharc végétől a 18. század végéig tartó hosszú időszak volt a Habsburg-ház által újraegyesített történelmi Magyar Királyságban. Ebben a korban jelent meg németesítési szándék, aminek következtében a Habsburg Birodalom hivatalos nyelve a német lett. Erdélyt nem egyesítették Magyarországgal, hanem külön kormányozták, és a közigazgatási átszervezés során felszámolták a vármegyéit, valamint a székely és szász székeket és kerületeket. Sőt, évtizedeken keresztül össze sem hívták az országgyűlést, sem Magyarországon, sem Erdélyben.

Szerző: Kakuk Móni  2010.03.23. 13:34 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érdekesség felvételi érettségi középiskola hagyomány középszint emelt szint hagyományteremtés

Szerző: MRO HISTORIA Könyvkiadó  2010.03.22. 10:48 Szólj hozzá!

Címkék: érettségi középiskola matematika emelt szint

A II. világháború egyik legfontosabb hadművelete a normandiai partraszállás volt. A hadműveletet Amerika egyik legjelentősebb katonai vezetője irányította, nem más, mint Dwight „Ike” Eisenhower. Nem bízták a véletlenre a dolgot, az inváziót több hónapnyi tervezőmunka előzte meg, a nagyhatalmakat egy táborba kellett gyűjteni, Németország ellen. Az acélakaratú Eisenhowernak ebben a lehetetlen helyzetben kellett összefogásra bírni a világ leghatalmasabb szövetséges vezéreit a történelem egyik leghírhedtebb csatájában Normandiában. Az 1944 júniusában lezajlott folyamatoknak köszönhetően Franciaország és a Benelux-államok felszabadultak. Minden bizonnyal ez volt a történelem eddigi legnagyobb hadművelete.

Churchill szavaival élve: „Ha az El-Alameinnél vívott csata volt a kezdet vége, akkor minden bizonnyal a D-Day, a partraszállás napja volt a vég kezdete."

Szerző: Kakuk Móni  2010.03.18. 18:55 Szólj hozzá!

Címkék: történelem érdekesség felvételi érettségi emelt szint híres emberek

Tudom, már régen unalmas a téma, hogy rohamosan közeleg az érettségi. Már régóta ezzel zaklatnak a szülők, még régebb óta a tanárok, de már a baráti beszélgetésekbe is egyre gyakrabban osonnak be a „mit tudtok már az érettségire?” és az „ehhez a tételhez te mit tanulsz?” típusú kérdések. Borzalmas, már szórakozni, sőt pihenni sem lehet lelkiismeret-furdalás nélkül. Ez most már így lesz június végéig?

Nem muszáj így lennie, össze lehet kötni a szórakozást a tanulással. Gondoljatok például egy péntek esti mozira. Mert ugye nagyon jó megnézni az Újholdat negyedszer, ötödször, hatodszor, de utána jönnek azok a hangok belülről, hogy „lehet inkább tanulni kellett volna”, „ennyi idő alatt megtanultam volna két tételt”, stb, ismeritek. Viszont ha megnézzük a mozik kínálatát, észre vehetjük, hogy számtalan filmet vetítenek még, például a Báthory-t. Történelmi film, a három részre szakadt ország, török és Habsburg harcok idején játszódik. Ijesztően hangzik, ugye? Talán ez a legbonyolultabb téma az egész négy éves anyagban, de ha megnézed a filmet, lehet, hogy kitisztul valami, amit eddig nem tudtál megérteni. Ha az olcsóbb megoldás híve vagy, azaz „nézzünk filmet otthon”, választhattok tékából történelmi vagy irodalmi alapú filmeket is, higgyétek el, nagyon jó szórakozás és, ami nagyon fontos: a lelkiismeretünk is könnyebben nyugszik meg.

Azoknak, akik szeretnek színházba járni, ajánlom, iktassanak be egy-egy alkalmat a közeljövőben és válasszanak történelmi vagy irodalmi alapú darabot. Rengeteg lehetőség van a Rómeó és Júlia sztorin túl is. Az én személyes kedvencem az Elisabeth musical. Ferenc József feleségéről, nálunk Sissyként ismert császárné életéről szól a darab, fiatalkorától egészen haláláig, kissé misztikus szerelmi szállal átszőve, az alkotók mégis igyekeztek megőrizni a történelmi hűségét. Benne vannak a kor politikai, társadalmi, közéleti viszonyai, mellette érdekes, hiteles történelmi momentumok jelennek meg.

Természetesen nem szabad mindent elhinni, amit a vásznon vagy a színpadon látsz. Rómeó nem akasztotta fel magát, Sissybe nem szeretett bele a Halál, és nem két hőse volt a Pearl Harbor-i ütközetnek. De mindenképp jó kiindulópontjai az érdeklődésed felkeltésének, és sokkal egyszerűbbnek fog tűnni a kiegyezés vagy a második világháború témakör.

Bogi

Szerző: Kakuk Móni  2010.03.12. 11:01 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érdekesség felvételi érettségi középiskola hagyomány középszint emelt szint

Az MRO Historia Könyvkiadó minden eszközt biztosít a sikeres történelem érettségihez, akár a középszintű, akár az emelt szintű vizsga bombasztikus megvalósítását tervezed. Az idő fogy. Ha már idén vár rád a nagy megmérettetés, csupán négy hónapod maradt a felkészülésre. Használd ki, és vesd be magad igazán, hogy neked is helyed legyen álmaid főiskoláján vagy egyetemén!

Történelem középszintű érettségire felkészítő könyvcsomag

1. Történelem érettségi feladatsor-gyűjtemény – Középszinten
2. Történelmi adattár érettségizőknek – Középszinten és emelt szinten
3. Történelmi esszévázlatok érettségizőknek – Középszinten és emelt szinten
4. Történelmi szóbeli érettségi témakörök – Középszinten és emelt szinten
5. Történelem módszertani útmutató a kétszintű érettségihez – Középszinten és emelt szinten

Kedvezményes internetes ár:
8.000 Ft – 5 könyv (1.600 Ft/db)
Az Ön kedvezményes csomagára: 7.560 Ft (9. 450 Ft helyett)

Történelem emelt szintű érettségire felkészítő könyvcsomag

1. Történelem érettségi feladatsor-gyűjtemény – Emelt szinten
2. Történelmi adattár érettségizőknek – Középszinten és emelt szinten
3. Történelmi esszévázlatok érettségizőknek – Középszinten és emelt szinten
4. Történelmi szóbeli érettségi témakörök – Középszinten és emelt szinten
5. Történelem módszertani útmutató a kétszintű érettségihez – Középszinten és emelt szinten

Kedvezményes internetes ár:
8.000 Ft – 5 könyv (1.600 Ft/db)
Az Ön kedvezményes csomagára: 7.560 Ft (9. 450 Ft helyett)

A könyvek 15% kedvezménnyel akár egyesével is megrendelhetőek a következő linken: MEGRENDELÉS!

Szerző: Kakuk Móni  2010.01.28. 16:14 Szólj hozzá!

Címkék: történelem érdekesség felvételi érettségi középiskola középszint ponthatárok emelt szint

 

 

 

Szerző: Kakuk Móni  2010.01.20. 16:04 Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás felvételi érettségi középiskola ponthatárok

Érdekes tudni, milyen emlékeket őriz az iskola, melyben az érettségire vagy a diplomára készülünk. Sőt, ha kiválasztottuk, melyik főiskolára jelentkezünk február 15-éig, segítheti a változásra való felkészülést egy alaposabb utánajárás. Például Mátyás király szülőháza, Kolozsvár legrégebbi emeletes háza, jelenleg a Művészeti és Design Egyetem épülete.

A ház az 1440-es években Méhfi Jakab jómódú szőlősgazda tulajdonában állt, rendszerint nála szállt meg Szilágyi Erzsébet.

1443. február 23-án született Mátyás király. 1467. szeptember 28-án minden adó alól felmentette a házat. Ez egy olyan kiváltság volt, ami rendkívül értékessé tette az épületet, és biztosította aránylag változatlan fennmaradását.

1740 körül az örökösök eladták a városnak; ezután volt átszállított foglyok átmeneti szállása és katonakórház is. 1889. szeptember 2-án Jókai Mór és Orbán Balázs részvételével leplezték le a Mátyás király szülőházára elhelyezett bronz emléktáblát; az emléktábla tervét Pákey Lajos készítette és Zala György kivitelezte. Jókai Mór verset írt az ünnepségre. 1891-ben a város az épületet az Erdélyi Kárpát-Egyesületnek adományozta. Az egyesület 1902. október 12-én néprajzi múzeumot nyitott benne.

1921. március 1-jén a városi tanács levétette Mátyás király szülőházáról a magyar nyelvű bronz emléktáblát. 1925. október 11-én újra megnyílt a Mátyás király szülőház két helyiségében az Országos Történelmi és Ereklye Múzeum kiállítása. 1940-ben az épületet Kós Károly tervei szerint restaurálták. 1945–1948 között a Mátyás király-szülőházban működött a Móricz Zsigmond Kollégium; szegény sorsú fiatalok tanulását segítette elő. 1948. július 1-jétől a város elöljárósága két évre a Bolyai Egyetemnek adta bérbe a házat.

Forrás: wikipédia

 

Szerző: Kakuk Móni  2010.01.18. 13:03 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érdekesség felvételi érettségi középiskola hagyomány középszint ponthatárok emelt szint híres emberek hagyományteremtés

„Külsejében igazi hun, alacsony termetével, széles mellével, nagy fejével, apró szemével, ritka szakállával, lapos orrával és sötét testszínével egyesítvén magában nemzetének sajátosságait…” írta Priscus.

Az Attiláról szóló tudásunk jelentős részét az ő leírásaiból ismerjük. A történész tagja volt II. Theodosius 448-ban a hunokhoz küldött, Maximosz által vezetett küldöttségnek. (Attila legendás alakjának leírása mellett lejegyzett egyébként több más rendkívüli dolgot is, például a nomád hunok falvát a kor fényűző városaival hasonló méretűnek mutatta be, hatalmas, tömör, fa falakkal.)

A középkorban a nagy hun király ábrázolásain feltűnő jegye a fejen látható két szarv. Ez, akárcsak Mózes vagy egyes esetekben Ádám ábrázolásain, arra utal, hogy Attilát az ősöknek megillető egységes tisztelet illette.

Külső vonásai valószínűleg kelet-ázsiai, pontosabban mongol származására utalnak. (Szóba jöhet még a mongol és a közép-ázsiai népek embertípusának keveréke is). Bizonyos, hogy a kelet-ázsiaiakra jellemző sajátos arcformája volt, melyhez az európaiak nem voltak hozzászokva, így gyakran durva jelzőkkel illették.

Íme Than Mór alkotása Attiláról, a hun királyról!

 

Szerző: Kakuk Móni  2010.01.05. 15:07 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érdekesség felvételi érettségi középiskola hagyomány középszint emelt szint híres emberek hagyományteremtés

IV. Béla leánya már négy éves korától a csendes imádságnak szentelte életét, akárcsak unokahúga, a legendás Szent Erzsébet. Először a veszprémi domonkos apácákhoz került, majd a Nyulak szigetén lévő zárdába költözött át, melyet édesapja építtetett. Bár idő közben sudár, gyönyörű leánnyá érett, továbbra sem szeretett volna visszatérni a királyi várba. Visszautasította II. Ottokár cseh, és Anjou Károly házassági ajánlatát is. Naphosszat dolgozott, ápolta a betegeket, és megtagadott magától minden földi élvezetet, sőt, egyes legendák szerint éjszakánként testét is sanyargatta. Ezt már kevés ma élő ember tudja értelmezni (köztük én sem), így többen ezt már csak egyházi pletykának, mendemondának tartják.

Végül a fiatal, huszonkilenc éves leányt a sok munka annyira legyengítette, hogy fájdalmaiba végül 1271. január 18-án, tizenkét napi szenvedés után belehalt.

A Nyulak szigetén (a Margit-szigeten) őrzik napjainkban is hamvait. Csodatételei ma is legendásak. Többek között ő védelmezi az édesanyákat, az állapotos nőket, sőt, tőle várhatnak enyhülést a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő asszonyok is.

Nők százai sétálnak ma is a Margit-szigeten lévő kápolnához, kisbabáért, vagy egy testvérkéért imádkozva, vallástól, származástól függetlenül. Nem visznek magukkal mást, csak néhány mécsest, és két-három szál liliomot. Talán nem is imádkozni mennek, inkább beszélgetni. Mint egy jó barátnővel, vagy egy nővérrel szokás.

Szerző: Kakuk Móni  2009.12.16. 11:22 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás jótékonyság érdekesség felvételi érettségi középiskola hagyomány szentek emelt szint híres emberek hagyományteremtés

- Ramapithecus: kb. 12 millió éve, az eddig ismert legrégibb emberelőd

- hominida: előember

- Australopithecus: déli majom, az afrikai előemberek egy részének elnevezése, kb. 4 millió éve

- Homo Erectus: felegyenesedett ember, kb. 1 millió éve élt, két lábon járó ember

- Homo Sapiens: kb. 200.000 éve, a mai ember közvetlen elődje

- paleolitikum: pattintott vagy őskőkor, kb. Kr.e. 3-2 millió-12.000

- domesztikáció: háziasítás (állatok)

- Homo Sapiens Sapiens: crô-magnoni ember, a mai ember, a jégkorszak után fennmaradt embertípus

- nemzetség: közös őstől eredő, vérrokonság által összekapcsolt közösség

- törzs: több nemzetséget összefogó társadalmi alakulat

- dolmen: sziklákból álló őskori kultikus építmény

- állam: a közös területen(!) élőket összefogó szervezet, belső rend, külső védelem, munkaszervező, újraelosztó, viszonyok szabályozása: jogrend, törvények

Szerző: Kakuk Móni  2009.12.12. 11:05 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érdekesség felvételi érettségi középiskola középszint ponthatárok emelt szint híres emberek hagyományteremtés

 

Habár nem érettségi   tétel, sőt, még talán nem is tananyag sehol sem a kunhalmok ismerete, érdemes utána olvasnunk, mik is voltaképpen ezek az országutak szélén domborodó építmények. Avatatlan szemnek akár földkupacnak, apró dombocskáknak is tűnhetnek, hiszen sokukat már szinte teljesen földbe szántottak az ott gazdálkodó vállalkozók.

A kunhalom a Kárpát-medence alföldi területein található mesterségesen létrehozott jellegzetes földhalmok elnevezése, amelyek igen régről, többségükben a honfoglalás előtti időkből származnak. Ez Györffy István néprajzkutató szerint „olyan öt-tíz méter magas, húsz-ötven méter átmérőjű kúp, vagy félgömb alakú képződmény, amely legtöbbször víz mellett, de vízmentes helyen terült el, s nagy százalékban temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt.”

Hihetetlen, de 2000 évvel ezelőtt mintegy 40.000 ilyen különös építmény lehetett a Kárpát-medencében. Ma már a legnagyobb számban a Hortobágyon, Békés megyében, Nagykunságban, Jászságban, Csongrád megyében és Hajdúháton fordulnak elő.

Egy országos felmérés alapján, amelyben 1649 halmot vizsgáltak meg, kiderült, hogy a halmok mindössze 4%-a régészetileg feltárt, 94%-a még soha sem volt feltárva. Ez az adat napjainkban sem sokat változott, mivel ezek a rendkívüli,  értékes emlékek természetvédelmi oltalom alatt állnak.

A legnagyobb közülük a 12, 26 m magas Gödény- halom, mely Békésszentandrástól néhány kilométerre található.

Habár tudunk róluk, egyedülállóságukat mégsem becsüljük meg. Amíg például Skóciában minden egyes réginek tűnő követ körbekerítenek, tisztelnek, és turisztikai látványosságnak neveznek ki, addig itthon sajnos még egy ilyen elképesztő, és szembetűnő csodát is hagyunk elenyészni, annak ellenére, hogy tudjuk, a hagyományok fenntartása fontos és elhagyhatatlan eleme egy jól működö társadalomnak.

De mit tehetünk?

Olvassunk többet a témáról a könyvtárban, vagy az interneten, sőt osztálykirándulást is szervezhetünk az építmények megtekintésére! Maradandó és felejthetetlen élnménnyé válik majd...

 

Szerző: Kakuk Móni  2009.12.09. 15:38 Szólj hozzá!

Címkék: történelem érdekesség érettségi középiskola hagyomány

Angol nyelvhelyességi gyakorlókönyv a középszintű érettségihez

 

 

 

Szerző: MRO  2009.11.16. 14:24 Szólj hozzá!

Címkék: angol érettségi középiskola középszint nyelvhelyesség

A kormány 2012-től kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit azon diákok számára, akik felsőoktatásban szeretnék folytatni tanulmányaikat. Ez rengeteg pluszköltséggel járna, hiszen többszörösére emelkedne az emelt szintű érettségi vizsgát tevő diákok száma, ami több vizsgabizottság, tanár és helyszín biztosítását vonná maga után. Az OÉB elnöke viszont nem ért egyet a kormány javaslatával, mert szerinte ez az intézkedés arra kényszerítené a középiskolákat, hogy kétszintű oktatásban részesítsék a tanulókat. Horn György egy egyszintű, kompetenciaalapú érettségi rendszer kidolgozását szorgalmazza, mely szerint a közoktatás feladata nem az, hogy felkészítse a diákokat a felsőfokú tanulmányokra, hanem a felsőoktatási intézményekben kellene megtörténnie a szelekciónak, mint ahogy ez a legtöbb nyugat-európai egyetemeken már bevált.

A kormánynak 2010 márciusáig kell meghatároznia azoknak a tantárgyaknak a listáját, amelyekből emelt szintű vizsgát kell majd tenniük a felvételizőknek. Ez a változás a jelenleg tízedikes diákokat érintené.

Forrás: http://www.edupress.hu/hirek/index.php

Szerző: MRO  2009.11.10. 09:32 Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás felvételi érettségi középszint emelt szint

Szabó Monika, az Alexander-technika tanára: Ajánlom a módszert azoknak a diákoknak is, akik főiskolán, egyetemen tanulnak tovább. Saját tapasztalatból tudom, hogy könnyedén megfelelnek majd a magasabb követelményeknek, és a sikeres vizsgák után felbecsülhetetlen értéknek fogják tartani, amit az Alexander órákon elsajátítottak. Nem beszélve arról, hogy a sok ülés után sem fájdul meg a derekuk és hátuk. Aki később második hivatásául választja az Alexander technikát - mint ahogy én is - jól dönt, hiszen jobban boldogul az, aki több lábon áll.

Gyere el egy bemutató órára! Tel (06) 30 933 6277

Olvasd el!
F. M. Alexander: Önmagunk használatáról (Stúdió Alexander Bt., Budapest 2000.)
Magyari Beck Anna: A türelem gyógyító művészete (Türelem Háza Bt., Bp. 1993.)
Richard Brennan: Az Alexander-módszer alapjai (Édesvíz Kiadó, Budapest 2001.)
Robert MacDonald - Caro Neiss: Titkok nélkül Alexander-technika (Scolar Kiadó, Budapest 2007.)

További információ, valamint "Alexander-technika - a diákok szájából..." IDE KATTINTVA!

Szerző: MRO  2009.09.28. 11:48 Szólj hozzá!