Tudom, már régen unalmas a téma, hogy rohamosan közeleg az érettségi. Már régóta ezzel zaklatnak a szülők, még régebb óta a tanárok, de már a baráti beszélgetésekbe is egyre gyakrabban osonnak be a „mit tudtok már az érettségire?” és az „ehhez a tételhez te mit tanulsz?” típusú kérdések. Borzalmas, már szórakozni, sőt pihenni sem lehet lelkiismeret-furdalás nélkül. Ez most már így lesz június végéig?

Nem muszáj így lennie, össze lehet kötni a szórakozást a tanulással. Gondoljatok például egy péntek esti mozira. Mert ugye nagyon jó megnézni az Újholdat negyedszer, ötödször, hatodszor, de utána jönnek azok a hangok belülről, hogy „lehet inkább tanulni kellett volna”, „ennyi idő alatt megtanultam volna két tételt”, stb, ismeritek. Viszont ha megnézzük a mozik kínálatát, észre vehetjük, hogy számtalan filmet vetítenek még, például a Báthory-t. Történelmi film, a három részre szakadt ország, török és Habsburg harcok idején játszódik. Ijesztően hangzik, ugye? Talán ez a legbonyolultabb téma az egész négy éves anyagban, de ha megnézed a filmet, lehet, hogy kitisztul valami, amit eddig nem tudtál megérteni. Ha az olcsóbb megoldás híve vagy, azaz „nézzünk filmet otthon”, választhattok tékából történelmi vagy irodalmi alapú filmeket is, higgyétek el, nagyon jó szórakozás és, ami nagyon fontos: a lelkiismeretünk is könnyebben nyugszik meg.

Azoknak, akik szeretnek színházba járni, ajánlom, iktassanak be egy-egy alkalmat a közeljövőben és válasszanak történelmi vagy irodalmi alapú darabot. Rengeteg lehetőség van a Rómeó és Júlia sztorin túl is. Az én személyes kedvencem az Elisabeth musical. Ferenc József feleségéről, nálunk Sissyként ismert császárné életéről szól a darab, fiatalkorától egészen haláláig, kissé misztikus szerelmi szállal átszőve, az alkotók mégis igyekeztek megőrizni a történelmi hűségét. Benne vannak a kor politikai, társadalmi, közéleti viszonyai, mellette érdekes, hiteles történelmi momentumok jelennek meg.

Természetesen nem szabad mindent elhinni, amit a vásznon vagy a színpadon látsz. Rómeó nem akasztotta fel magát, Sissybe nem szeretett bele a Halál, és nem két hőse volt a Pearl Harbor-i ütközetnek. De mindenképp jó kiindulópontjai az érdeklődésed felkeltésének, és sokkal egyszerűbbnek fog tűnni a kiegyezés vagy a második világháború témakör.

Bogi

Szerző: Kakuk Móni  2010.03.12. 11:01 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érdekesség felvételi érettségi középiskola hagyomány középszint emelt szint

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr571833722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása