A II. világháború egyik legfontosabb hadművelete a normandiai partraszállás volt. A hadműveletet Amerika egyik legjelentősebb katonai vezetője irányította, nem más, mint Dwight „Ike” Eisenhower. Nem bízták a véletlenre a dolgot, az inváziót több hónapnyi tervezőmunka előzte meg, a nagyhatalmakat egy táborba kellett gyűjteni, Németország ellen. Az acélakaratú Eisenhowernak ebben a lehetetlen helyzetben kellett összefogásra bírni a világ leghatalmasabb szövetséges vezéreit a történelem egyik leghírhedtebb csatájában Normandiában. Az 1944 júniusában lezajlott folyamatoknak köszönhetően Franciaország és a Benelux-államok felszabadultak. Minden bizonnyal ez volt a történelem eddigi legnagyobb hadművelete.

Churchill szavaival élve: „Ha az El-Alameinnél vívott csata volt a kezdet vége, akkor minden bizonnyal a D-Day, a partraszállás napja volt a vég kezdete."

Szerző: Kakuk Móni  2010.03.18. 18:55 Szólj hozzá!

Címkék: történelem érdekesség felvételi érettségi emelt szint híres emberek

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr481850361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása