„Külsejében igazi hun, alacsony termetével, széles mellével, nagy fejével, apró szemével, ritka szakállával, lapos orrával és sötét testszínével egyesítvén magában nemzetének sajátosságait…” írta Priscus.

Az Attiláról szóló tudásunk jelentős részét az ő leírásaiból ismerjük. A történész tagja volt II. Theodosius 448-ban a hunokhoz küldött, Maximosz által vezetett küldöttségnek. (Attila legendás alakjának leírása mellett lejegyzett egyébként több más rendkívüli dolgot is, például a nomád hunok falvát a kor fényűző városaival hasonló méretűnek mutatta be, hatalmas, tömör, fa falakkal.)

A középkorban a nagy hun király ábrázolásain feltűnő jegye a fejen látható két szarv. Ez, akárcsak Mózes vagy egyes esetekben Ádám ábrázolásain, arra utal, hogy Attilát az ősöknek megillető egységes tisztelet illette.

Külső vonásai valószínűleg kelet-ázsiai, pontosabban mongol származására utalnak. (Szóba jöhet még a mongol és a közép-ázsiai népek embertípusának keveréke is). Bizonyos, hogy a kelet-ázsiaiakra jellemző sajátos arcformája volt, melyhez az európaiak nem voltak hozzászokva, így gyakran durva jelzőkkel illették.

Íme Than Mór alkotása Attiláról, a hun királyról!

 

Szerző: Kakuk Móni  2010.01.05. 15:07 Szólj hozzá!

Címkék: történelem felsőoktatás érdekesség felvételi érettségi középiskola hagyomány középszint emelt szint híres emberek hagyományteremtés

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr121648812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása